De Rapley-methode in bijzondere gevallen

Misschien is je baby te vroeg geboren of heeft hij of zij een speciale aandoening of ziekte, zoals een lichamelijke aandoening. Maak je geen zorgen; dit betekent niet dat de Rapley-methode niet geschikt is voor jouw baby. Een van de meest voorkomende vragen van speciale groepen die ik tegenkwam tijdens mijn onderzoek ging over te vroeg geboren baby’s, ook wel prematuren genoemd. Dit zijn baby’s die voor 37 weken zwangerschap worden geboren en vaak andere voedingsbehoeften hebben. Het is lastig om één vaste aanpak aan te raden voor de introductie van voedsel bij prematuren, omdat er veel verschil is tussen een baby die bijvoorbeeld één tot twee weken tevroeg is geboren en een baby die zes weken te vroeg is geboren.

Bij prematuren is het in elk geval belangrijk om extra aandacht te besteden aan twee dingen: hun ijzerstatus en hun motorische ontwikkeling. Prematuren hebben al veel aanpassingen moeten maken om te komen waar ze nu zijn. Ze kunnen dit prima aan, op hun eigen tempo, met wat aanmoediging (zoals regulatie, emotionele verbinding en vertrouwen in hun eigen kunnen). Baby's bouwen tijdens de zwangerschap een ijzerreserve op. Te vroeg geboren baby’s hebben vaak minder tijd gehad om die reserve aan te leggen dan baby’s die op tijd zijn geboren. Het kan daarom zijn dat de kinderarts ijzersuppletie aanbeveelt. Internationale richtlijnen adviseren ijzersuppletie voor baby’s die voor 32 weken zwangerschap zijn geboren of baby’s die bij de geboorte minder dan 1500 gram wegen. Daarnaast is het essentieel om de individuele ontwikkeling van je te vroeg geboren baby goed te volgen. Bij het starten met vast voedsel kan een prelogopedist worden ingeschakeld om te helpen met slik- en eetvaardigheden. In zulke gevallen is het altijd verstandig om medisch advies te vragen over de beste manier om voeding te introduceren en of er eventueel extra voedingsstoffen of medicatie nodig zijn. Het kan best zijn dat jouw baby pas rond de zeven maanden echt interesse in eten begint te tonen.

Er zijn natuurlijk nog veel bijzondere gevallen, zoals een aangeboren aandoening of een ziekte zoals galactosemie. Bij dit soort gevallen is het verstandig om medisch advies te vragen en eventueel professionele ondersteuning voor je baby, want hoe strikt een dieet moet zijn, verschilt per individu. Bij lichameijke aandoeningen en ziekten is het belangrijk om rekening te houden met de vaardigheden van je baby. Overigens kan juist de Rapley-methode helpen om deze vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren. Je kunt de methode aanpassen aan de mogelijkheden van je baby, en het proces kan wat langer duren. Ook in deze situaties kan de Rapley-methode dus een waardevolle aanvullingzijn.

Andere artikelen binnen deze sectie:

Onzekerheden bij familieleden; hoe ga je daar mee om?
Lees meer
De Rapley-methode buitenshuis
Lees meer
Voedselallergieën en -intoleranties
Lees meer
Veranderingen in ontlasting en slaap
Lees meer
Kieskeurig eten en de Rapley-methode
Lees meer