
Waarom de Rapley-methode?
Wanneer ik terugdenk aan de eerste hapjes die ik als baby kreeg, komt er een herkenbaar beeld naar boven: mijn moeder met een lepeltje vol gepureerde worteltjes, klaar om deze naar mijn mond te dirigeren. Soms was ik enthousiast en deed ik mijn mond wijd open, maar net zo vaak spuugde ik het uit, duwde de lepel weg of weigerde koppig te eten. Op zulke momenten greep mijn moeder naar de klassieke truc: “Daar komt het vliegtuigje!”, een speelse poging om mij te verleiden. Maar het eten dat ze aanbood, was vaak heel anders dan wat zij zelf at, en ook nog op andere momenten van de dag.
Bij de Rapley-methode zien we deze typische eetscène, hoe charmant die ook kan zijn, niet zo snel terug. Deze aanpak draait volledig om het zelfvertrouwen van je baby en jouw vertrouwen in zijn of haar signalen. Je baby neemt de leiding, bepaalt het tempo en kiest zelf wanneer hij of zij klaar is om te eten. Zo blijkt uit een Nieuw-Zeelands onderzoek uit 2016 onder 51 baby’s dat deze methode het vermogen van een baby om de eigen voedselinname te reguleren versterkt en de overgang naar gezinsmaaltijden soepeler maakt.¹
Wanneer is je baby er klaar voor?
De ontwikkeling van je baby volgt een fascinerend ritme. Rond de zes maanden zijn de spieren en coördinatie vaak voldoende ontwikkeld om rechtop te zitten en met interesse de omgeving te verkennen. Dit is ook het moment waarop je baby voedsel kan oppakken, naar de mond kan brengen en nieuwe smaken en texturen kan ontdekken. In deze periode ontwikkelen baby’s bovendien de vaardigheden om te bijten en te kauwen. Hun immuunsysteem en spijsvertering zijn rijp genoeg om ander voedsel dan melk te verwerken.
Het mooie is dat dit allemaal samenvalt met een natuurlijke daling in de voorraden van bepaalde micronutriënten in het lichaam van je baby. Het is alsof hun lichaam zegt: "Ik ben er klaar voor!" Baby’s hebben bovendien een sterk instinct om het gedrag van hun ouders en broers of zussen te kopiëren. Hierdoor leren ze stap voor stap nieuwe vaardigheden aan. Wil je weten wanneer te beginnen? Zie daarvoor onze sectie: Wanneer en hoe te beginnen? Door deze ontdekkingsreis op een natuurlijke en ontspannen manier te benaderen, maak je van eten een plezierige ervaring voor iedereen aan tafel.
De voordelen van de Rapley-methode
Misschien heb je al gehoord dat de Rapley-methode het risico op overgewicht verlaagt en zorgt voor een gezondere relatie met voeding. Maar er zijn nog veel meer voordelen die je misschien niet direct verwacht. Een onderzoek uit 2017, waarbij meer dan 1.200 moeders uit de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland werden bevraagd, laat zien dat baby’s die op deze manier leren eten, avontuurlijker zijn met voeding en dat ouders minder stress ervaren rondom maaltijden.²
Het mooiste is dat je baby meteen ‘echt’ voedsel leert eten, zoals verse broccoli en andere onbewerkte ingrediënten die rijk zijn aan voedingsstoffen. Dit ondersteunt niet alleen een gezonde groei, maar bevordert ook de ontwikkeling van kauwvaardigheden. Gepureerd voedsel, hoe voedzaam het ook kan zijn, mist vaak de textuur en uitdaging die nodig zijn om deze vaardigheden te stimuleren.
Uiteraard zijn er enkele belangrijke veiligheidsregels die je in gedachten moet houden, zoals ervoor zorgen dat je baby rechtop zit tijdens het eten en altijd onder toezicht staat. Zie daarvoor onze sectie: Basisveiligheid. Voor nu is het belangrijk om te onthouden dat de Rapley-methode niet alleen een manier is om je baby te leren eten, maar ook om hem of haar een gezonde, positieve relatie met voeding mee te geven. Laten we samen ontdekken hoe je deze methode in jouw gezin kunt toepassen!

Je baby raakt stap voor stap vertrouwd met voedsel door het te zien,
aan te raken, te ruiken en te proeven. Daarnaast leert je baby over de verschillende aspecten van voedsel,
zoals uiterlijk, geur, smaak en textuur, en ontdekt hoe smaken
samen kunnen werken.

Je baby bouwt zelfvertrouwen op rondom voedsel. Als hij geen
interesse heeft of de kleur van het eten niet bevalt, leert hij dat hij
mag kiezen wat hij wil proberen en wat niet. Dit maakt hem later
meer open voor nieuwe smaken. Daarnaast leer jij ook te vertrouwen op jouw baby (win-win).

Door zelf voedsel vast te pakken en naar de mond te brengen,
verbetert je baby zijn hand-oogcoördinatie. Het hanteren van
verschillende maten en structuren versterkt ook de fijne motoriek,
wat bijdraagt aan andere vaardigheden die hij in zijn latere leven zal
aanleren, zoals tekenen en schrijven.

Onderzoek toont aan dat kinderen die de Rapley-methode volgen een gezonde relatie met voeding ontwikkelen:
• Ze leren verschillende soorten groenten en fruit eten en kiezen
voor een gevarieerde samenstelling van voeding.
• Daarnaast nemen ze vaak het gezonde eetgedrag van hun ouders
over, wat zorgt voor minder neiging naar ongezond voedsel
naarmate ze ouder worden.
• Bovendien eten ze op basis van hun eetlust, omdat ze zelf bepalen
hoeveel ze eten en wanneer ze genoeg hebben gehad.

Uit eten gaan of bij anderen eten wordt eenvoudiger, omdat je niet
speciaal voor je kind hoeft te koken of vooraf maaltijden hoeft voor te
bereiden. Het bespaart daarnaast zowel geld als tijd, omdat je met een paar kleine
aanpassingen het hele gezin van dezelfde maaltijden kunt laten
genieten.

Je baby maakt direct deel uit van de gezinsmaaltijden, waardoor hij van jongs af aan betrokken is bij het gezamenlijke eten. Ouders gaan vaak zelf gevarieerder en gezonder eten, omdat ze een goed voorbeeld willen geven aan hun kind.

Maaltijdruzies en kieskeurig eten komen minder vaak voor, omdat je kind zelf kan bepalen of en hoeveel hij eet, wat zorgt voor een ontspannen eetmoment.

Baby’s ontdekken eten met al hun zintuigen: voelen, ruiken, proeven, kijken (en soms gooien 😅). Zo leren ze spelenderwijs over texturen, temperaturen en smaken, wat hun zintuiglijke ontwikkeling stimuleert.
Referenties
- Morison, B., et al. (2016). How different are baby-led weaning and conventional complementary feeding? A cross-sectional study of infants aged 6-8 months. BMJ Open, 6(5), e010665.
- Van der Horst, K., & Sleddens, E. F. C. (2017). Parenting styles, feeding styles and food-related parenting practices in relation to toddlers’ eating styles: A cluster-analytic approach. PLOS ONE, 12(5), e0178149.